Základní škola Nová Ves u Chotěboře

Motto: Každý nemusí být jedničkář, ale z každého může být slušný člověk...

TÝDENNÍ ŠTRÚDLOVÁNÍ

  PROBĚHL V NAŠÍ TŘÍDĚ V TÝDNU OD 31.10. DO 4. 11.

 

Co se dělo?

1. pondělí …. jablíčka jsme zpracovávali výtvarně a vyhlásili soutěž o nejoriginálnější recept na štrúdl           

2. úterý     …. jablečná matematika  - propočítávali jsme náklady na jablečné dobroty (návrat k učivu finanční gramotnosti)

3. středa   …. jablečná hudební výchova

4. čtvrtek  …. příběh jablka – sloh a vlastivědné údaje (kdepak se jich pěstuje nejvíc, aneb česká jablka jsou NEJ!)

5. pátek    …. jablečné slovní úlohy a (konečně) pečení štrúdlu

 

Soutěže o nejoriginálnější recept se vás zúčastnilo opravdu hodně.

Vítězné recepty (nejoriginálnější suroviny, přitom údajně  rychlá příprava) donesli Kačka Běloušková, Míša Stuchlík,  Vojta Semrád a Jiřík Kocourek:

Jednoduchý superrychlý (Kačka)

1 listové těsto

1 balíček cukrářských piškotů

2 jablka

2 tvarohy

1 van.cukr, 1 vejce, práškový cukr, rum (prý není podmínkou...?)

Listové těsto vyválíme, rozprostřeme na plech. Do středu naskládáme "harmoniku" z cukrářských piškotů, které jsme pokapali rumem a na křížaly nakrájená jablka. Na piškoty a jablka rozprostřeme tvaroh ochucený práškovým a vanilkovým cukrem.. Těsto kolem náplně potřeme rozšlehaným vejcem. Přeložíme okraje těsta a opět i svrchu potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 20-25 minut. Po vychlazení nakrájíme na porce a podáváme se šlehačkou. Výborná je i zmrzlina.

Pivní I. (Míša)

50 dkg polohrubé mouky

1 ztužený tuk

15 - 17 lžic piva

1 vejce

jablka

Štrúdl s jogurtem  (Vojta)

400 g hladké mouky

1 Hera

2 vejce

1 bílý jogurt

špetka soli

jablka, skořice, cukr moučka, vanilkový cukr

MEGA štrúdl s limetkovými křupinkami (Jiřík)

1 listové těsto

4 - 5 jablek

8 lžic cukru (nejlépe hnědého)

skořice, kardamon

Na křupinky: moučkový cukr, nastr. kůru z limetky

Těsto rozdělíme na dvě půlky a obě vyválíme na stejně velký obdélník. Jednu půlku vložíme na plech a druhou ještě trochu vyválíme do šířky (o 1 - 2 cm) a ostrým nožem vytvoříme podélné řezy s vynechámím asi 3 cm od kraje na každé straně. Na obdélník na plechu naklademe plátky jablek, posypeme cukrem, skořicí a mírně kardamonem. Nakonec oparně vezmeme nakrájený obdélník a přeneseme na plech. Upravíme pruhy, aby byly pravidelné a okraje těsta obou obdélníků přimáčkneme. Pečeme na 170 stupňů do zlatava. Nastrouhanou kůru z limetky smícháme s  lžícemi cukru a necháme "působit". Upečený štrúdl posypeme moučkovým cukrem a poté našimi limetkovými křupinkami.

 

 S vítěznými upečenými štrúdly možno se pochlubit ve třídě! :-)

 

Další galerie receptů  (maminky mohou začít zkoušet, dětem prý chutná!)

Štrúdl od babičky z Malče  (Jiřík)

1/2 kg hladké mouky

1 tuk Omega nastrouhat

1 vejce

3 lžice cukr moučka

1 - 1 a 1/2 lžice octa

1/ prášku do pečiva

10 lžic studené vody

Návod je pro větší jedlíky - cca 6 šišek!

Pivní II. (Danek)

350 g hladké mouky

1 kostka Hery

12 lžic piva + jablka ořechy, rozinky, skořice, strouhanka

Křehký jablečný štrúdl  (Péťa)

600 g polohrubá mouka

máslo nebo Hera

200g cukr moučka

2 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr + jablka

Štrúdl od tety (Filda)

40 dkg. hladké mouky

2 lžíce sádla

2 lžíce octa

2 - 3 lžíce vody

1 vejce, špetka soli + jablka

Domácí štrúdl (Kristýnka)

1 listové těsto

10 nastrouhaných jablek

hrst strouhanky

skořicový cukr

cukr kr.

20 rozdrcených vlašských ořechů

1 žloutek na potření

Štrúdl (Maruška)

- strouhanka smažená na másle

- hladká mouka na posypámí

- listové těsto

- jablka strouhaná či krájená

- cukr kr. se skořicí

- oříšky a hrozinky

- Hera na vymazání plechu

Štrúdl (Eliška)

500g hladké mouky

1 vejce

špetla soli

teplá voda

2 lžíce octa

65 g másla

strouhanka, jablka, skořicový cukr, rozinky, rozpuštěné máslo

Štrúdl (Lenka)

40 dkg hl. mouky

1 Hera

špetka soli

Do skleničky od hořčice dáme 2 žloutky, 1 polév. lžíci octa a doplníme vodou. Toto vše zaděláme v těsto a rozdělíme na 3 díly.

Štrúdl  (Míša M.)

domácí jablka

30 dkg hl. mouky

1/2 Hery

1 vejce

1/2 prášku do pečiva

špetka soli

PRO TY, KDO ŠTRÚDL PŘÍMO NEMUSÍ, ALE JABLKA ANO. Recept donesla Dáda a vyhrává zvláštní minicenu. :-)

JABLEČNÝ KOLÁČ S OVESNÝMI VLOČKAMI (Dáda)

4 jablka

135 g ovesných vloček

150 g hladké mouky

230 g cukru

1/2 mleté skořice

špetka soli

180 g másla

Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní všechny suché suroviny: vločky cukr, skořici, sůl a dobře smícháme. Směs rozdělíme na tři stejné části.

Rozehřejeme máslo a necháme ho částečně zchladnout.

Na dno menšího plechu nebo formy nasypeme jednu část sypké směsi s vločkami a rozprostřeme ji po celém dně. Směs moc nemačkáme, spíše ji necháme kypřejší. Na moučnou směs rozprostřeme polovinu strouhaných jablek, na ně opět směs s vločkami. Na směs poklademe druhou polovinu strouhaných jablek a jablka zasypeme posledním dílem směsi mouky a vloček.

Celý vršek koláče polijeme rovnoměrně zchladlým rozpuštěným máslem a dáme péct. 180 stupňů asi40 minut, dokud se všechno máslo nevsákne do koláče a povrch koláče nezezlátne.

 

NA ZÁVĚR MALÉ ČEŠTINÁŘSKÉ OKÉNKO. Zapátrala jsem, co je správně, jednou píšu rozinka, příště hrozinka.  ROZINKA x HROZINKA

Obě možnosti jsou pravopisně správně, přestože by se mohlo zdát, že je možné použít jen „hrozinka“ jako odvozeninu od slova „hrozen“.

České slovíčko pochází z německého výrazu rosine. Němečtí sousedi se inspirovali u francouzského slova raisin, které označuje hrozen. Původní základ ve většině evropských jazyků je z latiny – přesněji slova racēmus.

H/rozinky jsou sušené plody hroznového vína, které si zachovává jemnou vinnou chuť původních hroznů. Používají se především do sladkých pokrmů (kaše, mazance, štrúdly, vánočky a mnohých dalších).

Příklad:

Ne všichni milují rozinky/hrozinky, kterým se také přezdívá Sultánky.


 

 

  • Vítězové soutěže o nejoriginálnější recept.  » Kliknutím zvětšete ->

    Vítězové soutěže o nejoriginálnější recept.

  • Toho dne to všechno začalo.  » Kliknutím zvětšete ->

    Toho dne to všechno začalo.

  • Příběh jablíčka - slohové cviční.  » Kliknutím zvětšete ->

    Příběh jablíčka - slohové cviční.

  • Kluci-cukráři.  » Kliknutím zvětšete ->

    Kluci-cukráři.

  • Děvčata jistě pomáhají i doma!  » Kliknutím zvětšete ->

    Děvčata jistě pomáhají i doma!

  •   » Kliknutím zvětšete ->
  •   » Kliknutím zvětšete ->
  •   » Kliknutím zvětšete ->
  • A je připraveno k pečení!  » Kliknutím zvětšete ->

    A je připraveno k pečení!

  • Štrúdlovací básnička.  » Kliknutím zvětšete ->

    Štrúdlovací básnička.

  • Počítáme ingredience.  » Kliknutím zvětšete ->

    Počítáme ingredience.

  • Jablečné slovní úlohy.  » Kliknutím zvětšete ->

    Jablečné slovní úlohy.

  •   » Kliknutím zvětšete ->
  • Jablečná hudební výchova.  » Kliknutím zvětšete ->

    Jablečná hudební výchova.

  • Pod naším okýnkem...  » Kliknutím zvětšete ->

    Pod naším okýnkem...

  • ... jsou na něm jablíčka  » Kliknutím zvětšete ->

    ... jsou na něm jablíčka

  •   » Kliknutím zvětšete ->
  • Jablečná výtvarná výchova.  » Kliknutím zvětšete ->

    Jablečná výtvarná výchova.


Aktuality

JÍDELNÍ LÍSTEK 21. 5. – 25. 5. 2018
PLÁNOVANÉ AKCE ŠKOLY
ROZHODNUTÍ O PŘIJETÍ DO ZŠ NOVÁ VES U CHOTĚBOŘE ŠKOLNÍ ROK 2018-2019
Další úspěch v Pythagoriádě
Úspěšný Klokánek
Podpora polytechnické výchovy
Desatero bezpečného internetu

Anketa

Newsletter